NYA LINDBACKASKOLAN OCH BROTORPSKOLAN

Nu byggs den nya Lindbackaskolan för elever i årskurs 7-9 i Lindesberg. Den nya skolan omfattar totalt en yta på 17.700m2 och inkluderar två nya idrottshallar och ett storkök. Projektet innefattar även en tillbyggnad av den befintliga Brotorpskolan på 1500m2.

Strax innan semesterveckorna inledes så påbörjades arbetet med skolorna i Lindesberg. Det är Lindesbergs Kommun som valt att starta projektet och anlitade Lindesbergs Bygg som totalentreprenörer. Byggfirman kontrakterade i sin tur Infra-Con som ansvariga för byggnadernas husgrunder.

– Vi utför allt grundarbete för skolorna, vilket innebär tillverkning av sulor, stödmurar, isolering, armering och gjutning av betonggolv. Skolorna är uppdelade i tolv hus, varav hus ett-sju berör Brotorpskolan och åtta-tolv Lindbackaskolan. Vi sköter arbetet med både skolorna parallellt eftersom det är lång torkningstid på betongen, förklarar Tom, arbetsledare på Infra-Con.

Hur ligger ni till enligt tidsplanen?

– Väldigt bra till måste jag ändå få säga. Hittills har vi format och gjutit grunden för hus sju, så nu är vi i princip helt klara med Brotorpskolan. Vad gäller Lindbackaskolan så håller vi just nu på med sulor och armeringsbalkar till hus åtta, vi är snart färdiga med grunden för hus nio och har precis byggt upp stödmurar för hus tio. Där är det just nu grävmaskiner som grusar för fundament. Sen kommer vi lägga isolering och armering för den nya skolans kommande betonggolv.

Kan du berätta mer om den nya maskinen som används i detta projekt?

– Vi har investerat i en ny laserläggare för arbetet med betonggolven. Har man inte tillgång till en sådan maskin så är det någon yrkesarbetare som får gå runt och mäta så att plattan gjutits i rätt höjd. Men med den här maskinen så sköts allt sådant automatiskt. Den läser av den rätta höjden som vi knappat in och drar sedan av betongen åt oss under tiden som den arbetar. Det gör att man kan gjuta betydligt mycket mer yta på kortare tid och vi behöver heller inte använda lika stor arbetsstyrka. Dessutom så sliter det ju en del på kroppen att behöva dra av allting för hand, så maskinen har verkligen underlättat vårt arbete på alla möjliga sätt. Jag tycker det är en väldigt bra investering!

Vidare berättar Tom att detta är hans första stora projekt som väntat efter semestern. Sedan arbetet drog igång har han haft daglig kontakt med Erik som är platschef från Lindesbergs Bygg och ansvarar över hela bygget.

– Erik är jättenöjd. Både han och jag har höga förväntningar på slutresultatet. Detta är första gången vi arbetar tillsammans med Lindesbergs Bygg och därför hoppas jag ju självklart på att detta samarbete kommer leda till att vi även driver framtida projekt ihop, avslutar Tom.

Copyright 2023 Infra-Con Sverige AB

Made with ❤ by Area81.se