INFRA-CON BYGGER DEN NYA BJÖRNÖBRON

Betongbron mellan fastlandet och Björnön är i dåligt skick och ska ersättas av en ny och bredare bro. Westcon som Infra-con tidigare arbetat med i Västerås hamn har gett dem uppdraget att utföra allt betongarbete i den nya brokonstruktionen.

Björnön är ett naturreservat som uppskattas av många västeråsare. Man kan ta sig dit med båt, men också via den smala gamla bron som snart kommer att rivas. Den nuvarande bron byggdes 1954, är enfilig och klarar inte längre av vikten från tunga fordon som brandbilar. Därför håller det just nu på att konstrueras en helt ny bro i stål samt betong, då det skulle bli ekonomiskt fördelaktigare istället för att laga den gamla. Den nya bron blir tio meter bred, innehåller två körfält för motorfordon och en separat cykel- och gångbana.

I slutet av juni, närmare bestämt vecka 26, var Infra-con på plats och påbörjade sitt arbete med betongen. De ansvarar för form, armering och allt betongarbete som utgör grunden av den nya Björnöbron.

– Hittills har vi format, armerat och gjutit bottenplattor på tre av fem fundament som bron vilar på. Totalt är vi åtta yrkesarbetare samt lite extrapersonal på projektet så att vi kan hålla tidsplanen. Vi har inte planerat något uppehåll nu under sommaren utan vi kommer att köra på fram tills allt vårt arbete är klart, berättar Erik Andersson som är platschef från Infra-con.

Infra-cons arbete med betongen är enligt tidsplan färdigt under vintern 2021, men den nya Björnöbron kommer inte att stå färdig förrän våren 2022. – Allting har gått som vi planerat hittills, så jag ser inga problem med att vi inte ska kunna hålla den beräknade tiden. Av den anledningen kan jag också meddela att det går bra för oss med allt jobb! Vi har ju ett nära och bra samarbete med våran beställare på Westcon och responsen från dem har varit god än så länge. Därför ska vi också se till att det fortsätter så, avslutar Erik.