KRAFTVÄRMEVERKETS STÖDMUR ÄR SLUTFÖRD

I slutet av augusti träffade vi platschefen Erik Andersson som gav oss de sista detaljerna om projektet innan det slutfördes. Idag står stödmuren färdig och kraftvärmeverket ska innan vintern utföra sin första proveldning.

Stödmuren som Infra-con har gjutit i Västerås åt Mälarenergis nya kraftvärmeverk ska skydda omgivningen mot damm. Önskemålet var att muren skulle vara 600 meter lång, 3-5 meter hög och bestå av 60st fristående väggar. Totalt användes 1300 kubikmeter betong för att färdigställa muren. 

Sist vi träffade Erik, i maj, hade de hunnit gjuta och tillverka cirka 40% av muren. Intervjun nedan gjordes i slutet av augusti när det endast återstod några veckor kvar av projektet.

Vad har hänt sen sist, Erik? – Allting har fortsatt i samma takt utan några hinder. I maj var vi nio yrkesarbetare per arbetslag, nu har vi gått ner till att endast vara fyra. De tre sista veckorna kommer vi att vara två på plats som arbetar med avetableringen. Den största skillnaden mot sist är däremot att smederna varit här. De har satt upp stålskenor som ska sitta ovanpå muren och som nätet sedan ska fästas vid.

Har de hunnit sätta upp allt nät nu?

– Nej inte allt, men de har hunnit det dem ska – och det tyder ju också på att vi gjort ett bra jobb. De har inte haft några problem med att sätta upp stålen och således inte hamnat efter något i arbetet heller. Vi ligger ju till och med en vecka före i tidsplanen, vilket genererat att vi båda haft goda tidsförhållanden att arbeta efter.

Vidare berättar Erik att tre förbesiktningar har hunnit utföras. De har endast fått småkommentarer om hur de kan utföra sina kommande gjutningar, men allting kommer att justeras i det slutgiltiga finisharbetet. Eftersom det bildas skavanker och hål när betongväggen har gjutits krävs det att man snyggar till muren med så kallat ’lapp och lagarbete’. Detta arbete har de redan hunnit slutföra på 60% av väggarna och inom max två veckor är resterande också färdiga.

Vad har ni fått för respons av beställarna?

– Både Mälarenergi och PEAB har ständigt varit glada och nöjda med vårt arbete. De har berömt oss för hur vi skött hela processen och att samordningen fungerat kanon. Jag tycker projektet enkelt kan sammanfattas som smärtfritt!

Hur känns det inför slutbesiktningen?

– Den kommer att utföras när hela alltet är klart. Alltså när allt stål och nät sitter uppe. Men det ska nog gå bra! Vi har koll på allt och jag har absolut goda förväntningar. Jag sover väldigt gott om nätterna, säger Erik och skrattar. Nej men allting har verkligen gått jättebra. Jag har haft det väldigt enkelt som platschef då arbetet skötts ordentligt. Våra yrkesarbetare har gjort det dem ska och utfört arbetet ’by the book’. Jag vill därför passa på att tacka alla för ett grymt utfört jobb, tillägger han.

Idag är slutbesiktningen utförd och entreprenaden är godkänd.

Copyright 2023 Infra-Con Sverige AB

Made with ❤ by Area81.se